Maatschappelijk vastgoed is van grote waarde voor de wijk of het dorp waarin het zich bevindt. Deze gebouwen vervullen vaak meerdere sociale functies en zijn onmisbare ontmoetingsplekken. Bij Fonds Nieuwe Doen vinden we het belangrijk dat maatschappelijk vastgoed kan blijven bestaan en kan verduurzamen. Daarom springen wij regelmatig bij om de financiering van dit soort projecten rond te krijgen. In dit artikel lees je alles over maatschappelijk vastgoed in Groningen en daarbuiten. Wat is het precies? Wat zijn goede voorbeelden? Hoe maak je het duurzaam? En hoe financier je het?
Wat is maatschappelijk vastgoed?
Als we het hebben over maatschappelijk vastgoed, dan praten we over gebouwen met een publieke functie. Deze publieke functie kan liggen op het gebied van onderwijs, zorg, cultuur, welzijn en/of opvang. Maatschappelijk vastgoed draagt door het vervullen van deze functies ook bij aan de leefbaarheid in een dorp of wijk. Maatschappelijke gebouwen vervullen doorgaans meerdere publieke functies. Denk aan een bibliotheek waar tevens theatervoorstellingen en muzieklessen gegeven worden.
Het concept maatschappelijk vastgoed heeft de afgelopen twintig jaar flink aan populariteit gewonnen. Dit heeft met name te maken met de toegenomen behoefte om de beperkte en kostbare ruimte effectiever te benutten. Eén gebouw voor zowel de theatervoorstellingen als de muziekles is immers minder duur dan twee aparte gebouwen. Daarnaast draagt het delen van een pand bij aan de sociale cohesie en bevordert het de (professionele) samenwerking tussen betrokken dienstverleners. Logisch dus dat gemeenten en provinciale overheden maatschappelijk vastgoed willen stimuleren.
Voorbeelden van (klein) maatschappelijk vastgoed in Groningen
Maatschappelijk vastgoed is er in alle soorten en maten. Grote overheidsgebouwen als kazernes en gemeentehuizen kunnen ook als maatschappelijk vastgoed gezien worden. Bij Fonds Nieuwe Doen richten we ons echter meer op klein maatschappelijk vastgoed in de provincie Groningen. Hieronder vind je enkele projecten op dit gebied die wij (mede-)gefinancierd hebben.
Nieuw Wongema
Nieuw Wongema is een mooi voorbeeld van hoe één gebouw talloze publieke functies kan vervullen. Het is namelijk een werkplek, pension, dorpscafé, podium, productiehuis en nog heel veel meer. Iedereen is hier welkom. Onmisbaar dus voor een dorp als Hornhuizen. Daarom hielpen wij graag met het financieren van de aankoop van het pand, samen met negen betrokken inwoners.
De Holm
Ook De Holm in Den Andel is een schoolvoorbeeld van hoe belangrijk maatschappelijk vastgoed kan zijn voor de leefbaarheid van een dorp. Toen het voormalig schoolgebouw zijn functie als school kwijtraakte, dreigde het verkocht te worden aan particuliere investeerders. Vanwege de centrale ligging en de ruimte die het gebouw biedt, vonden een aantal dorpsbewoners echter dat het als maatschappelijk gebouw behouden moest blijven. Dankzij het grote draagvlak in het dorp, een crowdfundingsactie, enkele giften en een lening van het Fonds Nieuw Doen konden de initiatiefnemers het gebouw omtoveren tot een multifunctioneel centrum en een geweldige impuls voor de leefbaarheid van Den Andel.
Lloyd’s Terras
Gezondheidscentrum Lloyd’s Terras is een hypermodern gezondheidscentrum dat sinds maart 2020 is geopend, mede dankzij financiering van Fonds Nieuwe Doen. In dit gezondheidscentrum in Veendam werken verschillende zorgaanbieders uit diverse disciplines samen onder één dak. Zo zijn er onder meer een tweetal huisartsenpraktijken, een apotheek, een fysiotherapiepraktijk, een psychologiepraktijk en diëtisten gevestigd. Naast gedeelde huisvestingskosten profiteren zorgaanbieders van elkaars nabijheid. Even een andere expert raadplegen is zo gedaan! Dit komt de zorg ten goede en daarnaast betekent het voor inwoners een stuk minder heen en weer reizen.
Maatschappelijk vastgoed verduurzamen
Naast een publieke functie is er voor maatschappelijk vastgoed ook een rol weggelegd bij het verduurzamen van ons land. Het kabinet heeft 525 miljoen euro ter beschikking gesteld om de uitstoot van gebouwen met een maatschappelijke functie flink te reduceren. Er komt onder meer een subsidieregeling om energiebesparende investeringen mede te kunnen financieren. In combinatie met leningen zoals die van Fonds Nieuwe Doen biedt dit interessante kansen voor Nieuwe Doeners die zich niet alleen willen inzetten voor de leefbaarheid van hun omgeving, maar ook voor een leefbare planeet in zijn geheel. Het is dus slim om bij de aankoop van maatschappelijk vastgoed ook direct te kijken naar mogelijkheden om het pand te verduurzamen!
Fonds Nieuwe Doen financiert maatschappelijke vastgoedprojecten
De waarde van maatschappelijk vastgoed is vaak lastig uit te drukken in geld. En in tegenstelling tot grote commerciële partijen, is het voor ideëel ingestelde partijen vaak een uitdaging om grote en kleine banken te overtuigen van hun verdienmodellen en de zekerheden die ze kunnen bieden. Dit maakt het vinden van financiering voor een maatschappelijk vastgoedproject niet eenvoudig. Dat begrijpen we bij Fonds Nieuwe Doen maar al te goed, en daarom denken we graag met jullie mee. Neem vrijblijvend contact op om samen te kijken wat er voor jullie mogelijk is.