Bij Fonds Nieuwe Doen houden we van innovaties die Groningen groener maken. Daarom willen we het vandaag over groendaken hebben. Een groen dak maakt bedrijfspanden (en andere gebouwen natuurlijk ook) namelijk groener. Letterlijk en figuurlijk! Ben jij ondernemer en wil je meer weten over groendaken? Bijvoorbeeld of het wat voor jullie is en hoe je het financiert, bijvoorbeeld met groen dak subsidie van Groningen? Dan is dit artikel voor jou.
Wat is dat eigenlijk, een groendak?
Een groendak (ook wel: groen dak) is een dak dat bedekt is met planten. Dit is een uiterst duurzame vorm van dakbedekking en geeft het gebouw een natuurlijke uitstraling. De meeste bedrijven kiezen voor een zogenaamd sedumdak. Dit is een dak dat begroeid is met kleine vetplantjes. Deze hebben nauwelijks onderhoud nodig en verhogen het dak met slechts een paar centimeter.
Naast een sedumdak is er tegenwoordig nog veel meer mogelijk op het gebied van begroeiing. Denk aan bloemen, kruiden, grassen, struiken (zoals groente en fruit) en zelfs boompjes. Ook kan je een deel van het dak vrijlaten van begroeiing, en hier bijvoorbeeld een terras van maken. Zo creëer je direct ook een schitterende buitenruimte waar medewerkers kunnen lunchen, vergaderen of gewoon even ontspannen.
Kan ieder dak een groen dak worden?
Een groendak past op vrijwel ieder gebouw. De kans is dus groot dat het ook op jouw bedrijfspand aangelegd kan worden. Uiteraard is het slim hierover advies in te winnen bij een specialist in het aanleggen van groendaken, zoals Grunndak in Groningen. Op kantoren met een plat dak van bitumen, EPDM of beton kan het groendak er meestal overheen gelegd worden. Al zal het slim zijn een verouderd dak eerst te renoveren. Op schuine daken is een groendak ook mogelijk, bijvoorbeeld door de huidige dakpannen te vervangen door speciale groendakpannen.
Waarom een groen dak op mijn bedrijfspand?
Het laten plaatsen van een groendak op een bedrijfspand heeft grote voordelen. Zo is het een bijzonder duurzame vorm van dakbedekking, wat op zijn beurt ook weer vele voordelen met zich meebrengt (net als het verduurzamen van een bedrijfspand in het algemeen). Denk aan lagere energiekosten en een groener imago, wat je bedrijf aantrekkelijker maakt voor klanten, investeerders en overheden.
Een groendak is ten eerste duurzaam, omdat het beter isoleert dan een gangbaar dak. Hierdoor verliest het pand overigens niet alleen minder warmte, maar wordt het binnenklimaat ook comfortabeler en heb je minder geluidsoverlast. Ten tweede beschermt de beplanting de onderliggende constructie tegen de invloeden van weer en wind, waardoor het twee tot drie keer langer meegaat. Ten derde leeft je dak, en neemt het daardoor CO2 en water op. Goed voor het klimaat dus. En voor de directe omgeving, want die wordt automatisch koeler en hoeft minder regenwater te verwerken.
De voordelen van een groendak op een rijtje
- Het is direct duidelijk dat jullie onderneming groen is.
- Goede isolatie zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en lagere energiekosten.
- De dakbedekking krijgt een langere levensduur.
- Betere geluidsisolatie.
- Dakbegroeiing verhoogt de waarde van het pand aanzienlijk.
- Verbetert het watermanagementsysteem van het gebouw
- Verbeterde natuurbeleving voor je medewerkers.
- Trekt insecten, vlinders en vogels aan en is dus goed voor de biodiversiteit.
- Veel extra mogelijkheden zoals een moestuin, terras en kruidentuin.
Kan een groendak ook met zonnepanelen?
Naast het aanleggen van een groendak en het laten plaatsen van extra isolatie, kiezen veel ondernemers tegenwoordig ook voor zonnepanelen op het dak van hun bedrijfspand. Een belangrijke vraag is dus of dat wel samen kan, een groendak en zonnepanelen? Het antwoord is ja! Sterker nog: een groendak zorgt ervoor dat je zonnepanelen tot wel zes procent meer rendement opleveren. Kiezen voor een groendak in combinatie met zonnepanelen is dus een slimme, en extra duurzame keuze. Ook is het mogelijk zonnepanelen op een bestaand groendak te laten installeren, en kan je ook een groendak maken van een dak waarop de zonnepanelen reeds geplaatst.
Hoe de aanleg van een groendak financieren?
De kosten voor het aanleggen van een groendak zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de oppervlakte van het dak, het type begroeiing en in hoeverre er aanpassingen nodig zijn aan de bestaande dakconstructie. Reken op ongeveer 45 tot 120 euro per m² en uiteraard is het slim om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven.
Om het aanleggen van jullie groendak te financieren zijn er diverse fiscale regelingen en subsidies waar je als ondernemer gebruik van kan maken. Denk aan MIA en Vamil. Combineer je de aanleg van het groendak met zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je ook aanspraak maken op de EIA. Tevens geven diverse gemeentes, waaronder de gemeente Groningen, subsidie voor een groendak. Hiervoor is echter wel beperkt budget, dus wees er snel bij!
Ondernemers uit Groningen die investeren in de verduurzaming van hun bedrijf, komen bovendien in aanmerking voor een bedrijfslening van Fonds Nieuwe Doen. Onze leningen hebben aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente. Zo maken we het bedrijven nog makkelijker hun groene ambities waar te maken.