Een bedrijfslening voor verduurzaming
Het klimaat warmt op. En dat is een groot probleem, ook voor Nederland. De blijvende stijging van de zeespiegel en de groter wordende kans op extreme regenval zullen er onder meer voor zorgen dat we overstromingen zoals afgelopen zomer in Limburg, Duitsland en België veel vaker gaan zien. Gelukkig is het nog niet te laat. Als we er met z’n allen de schouders onderzetten en onze CO2-uitstoot de komende decennia drastisch verminderen, blijft de klimaatschade binnen de perken. Daarvoor moet er wel wat gebeuren, met name in onze omgang met energie en het opwekken ervan. Ambitieuze ondernemers en bedrijven kunnen een grote rol spelen in deze energietransitie, maar dat vraagt natuurlijk wel de nodige investeringen (die zichzelf overigens vanzelf terugverdienen). Wij van Fonds Nieuwe Doen helpen deze nieuwe doeners met het financieren van hun bijdrage aan de energietransitie. Hoe? Met bedrijfsleningen voor verduurzaming op maat, tegen aantrekkelijke voorwaarden. Meer weten? Lees dan verder.
Waarom een duurzame bedrijfslening van Fonds Nieuwe Doen?
Bij Fonds Nieuwe Doen profiteer je van maximale flexibiliteit en een zo laag mogelijke rente. Wij werken met korte lijnen, waardoor je gegarandeerd bent van een snelle doorlooptijd en maatwerk. Binnen enkele weken kan de lening al rond zijn. Als maatschappelijk fonds vinden wij het bovendien belangrijk dat de winst voor het milieu hand in hand gaat met financieel rendement voor de onderneming. Daarom werken wij niet met kosten aan de voorkant, is rentevast bij ons ook echt rentevast en mag je te allen tijde boetevrij vervroegd aflossen. Dat geeft maximale flexibiliteit en kansen om het rendement op je investering te optimaliseren.
Succesverhaal Witec
Eric Vos, directeur van Witec, had vier jaar geleden de ambitie om hun nieuwe fabriek en bedrijfspand in Stadskanaal, zo goed mogelijk te verduurzamen. “Duurzaamheid is een speerpunt voor ons. Het nieuw aan te bouwen pand wilden we toekomstbestendig maken en duurzaam inrichten zodat het in de toekomst ook waardevast blijft”.
Om alle ambities op duurzaamheid te realiseren liep hij tegen de uitdaging aan om hiervoor een bedrijfslening af te sluiten. De bank wilde wel een groot deel van de plannen financieren, maar niet alles. Dus moest hij op zoek naar een aanvullende financiering. Zo kwam hij terecht bij Fonds Nieuwe Doen. Eric vertelt: “De samenwerking met Fonds Nieuwe Doen was een uitkomst. Zeker in combinatie met de financiering van de bank heeft het ons de mogelijkheid geboden om een prachtige locatie te realiseren. De samenwerking verliep zeer professioneel. Wat me opviel was dat alles ontzettend snel werd afgehandeld. We hadden onze aanvraag ingediend en binnen drie weken was het rond! Dat ontzorgt ons enorm. Ik raad anderen zeker aan om eens te kijken wat het Fonds Nieuwe Doen voor mogelijkheden biedt. Ga bijvoorbeeld samen met je huisbank eens in gesprek met het fonds. Het heeft voor ons goed gewerkt.”
Meer inspirerende verhalen lezen? Kijk dan ook eens hier.
Welke duurzame plannen financieren jullie?
Op het gebied van duurzaamheid financieren wij met name projecten en zakelijke investeringen die gericht zijn op het besparen van energie en/of het opwekken van duurzame, hernieuwbare energie. Het kan gaan om de verduurzaming van een bedrijfspand, maar denk ook aan het verduurzamen van productieprocessen of de aanschaf van duurzame installaties. We hebben enkele voorbeelden van duurzame investeringen die wij financieren voor je op een rijtje gezet.
Bedrijfsleningen voor energiebesparing
Energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat er minder energie verloren gaat, en je dus met minder energie, meer kunt doen. Hierdoor beperk je dus niet alleen de CO2-uitstoot van je bedrijf, maar betaal je ook minder aan je energierekening. Slimme investeringen in energiebesparing betalen zich in de loop der jaren dus vanzelf terug! Enkele voorbeelden van energiebesparende investeringen waar je bij ons een bedrijfslening voor kunt krijgen zijn:
- Het verbeteren van de isolatie van het bedrijfspand. Denk aan het plaatsen van HR++ glas, vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.
- Het vervangen van oude cv-ketels. Door oude cv-ketels te vervangen door moderne HR-ketels met slimme thermostaten, wordt het rendement van de verwarmingsinstallatie een stuk hoger.
- Vervangen van verlichting. In (en rondom!) het gehele pand de verlichting vervangen door slimme Ledverlichting (met bewegingssensoren) kan soms tientallen procenten aan elektriciteit besparen.
- Energiezuinigere machines. Vergt jullie productieproces veel energie? En werken jullie met verouderde machines? Dan is er veel winst te behalen door te investeren in nieuwe machines en het energiezuiniger maken van het productieproces.
- Nieuw bedrijfspand. Uit het oude bedrijfspand gegroeid? Dan is het slim om het nieuwe pand zo energiezuinig mogelijk te maken, het liefst geheel klimaatneutraal. Zo ben je direct klaar voor de toekomst.
Bedrijfsleningen voor investeringen in hernieuwbare energie
Door energie op te wekken uit hernieuwbare bronnen, hoeven we met z’n allen minder fossiele brandstof te verbranden, en komt er minder CO2 in de atmosfeer. In een ideale wereld wordt alle energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen, maar daar zijn we voorlopig nog niet. Wel kun jij als ondernemer nu al met een lening van Fonds Nieuwe Doen investeren in duurzame energie-installaties, voor jezelf of voor anderen. Enkele voorbeelden:
- Zonnepanelen. Vaak kunnen deze op het dak van het bedrijfspand geplaatst worden, maar ernaast of op een andere locatie is vaak ook mogelijk.
- Windturbines. Je eigen energie opwekken met één of meerdere windturbines naast het bedrijf? Waarom niet?
- Groene waterstof. Heb jij een idee voor het gebruik van groene waterstof of het produceren ervan? Wij denken graag mee!
- Bodemenergie en aardwarmte (geothermie). In veel gevallen kunnen gebouwen verwarmd en ook gekoeld worden met behulp van bodemenergie en aardwarmte. Wij kunnen de nodige installatie financieren.
- Opslag van duurzame energie. Als de zon niet schijnt en de wind niet waait maken we in de toekomst gebruik van opslagvormen van energie, zoals batterijen, vliegwielen, waterstof en warmte-koude-installaties. Wij financieren onze bedrijfslening die toekomst.
Wat zijn de voorwaarden voor een duurzame zakelijke lening?
Heeft ook jouw bedrijf duurzame ambities en ben je gevestigd in de provincie Groningen? Oftewel: ben jij een echte Nieuwe Doener? Dan kijken we graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn voor het verstrekken van een bedrijfslening voor verduurzaming. Uiteraard zitten er aan verkrijgen van een lening wel enkele voorwaarden. De belangrijkste zijn dat je kunt aantonen dat jouw investering bijdraagt aan de energietransitie en dat je duidelijk maakt dat je de financieringslasten kunt dragen. Meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie over onze bedrijfsleningen of neem contact op. Gewoon doen!