Naar hoofdinhoud
Bedrijfslening

Bedrijfspand verduurzamen

Bedrijfspand verduurzamen? 7 tips om het slim te doen

Of je het nu doet voor de planeet, voor een lagere energierekening of om klanten en andere stakeholders te overtuigen van je klimaatbewustzijn, een bedrijfspand verduurzamen is altijd een goed idee. Vanaf 2023 worden er bovendien wettelijke eisen gesteld aan de energetische prestaties van kantoorpanden, waardoor je min of meer gedwongen bent om te verduurzamen – als je dat nog niet (voldoende) gedaan hebt. Maar hoe pak je dat slim aan? Hoe zorg je ervoor dat je maximaal verduurzaamt, tegen minimale kosten? Hier zijn zeven tips om je op weg te helpen.

1. Weet waar je staat

Voordat je stappen kunt zetten in de goede richting, is het van belang dat je weet waar je staat. Begin je duurzaamheidsreis daarom met het checken van het huidige energielabel. Dat kan hier. Het energielabel geeft aan hoeveel fossiele energie een gebouw per jaar per vierkante meter verbruikt. Hoe hoger het energieverbruik, hoe slechter het label, en hoe meer ruimte er dus is voor verbetering.

Gebouwen met energielabel G presteren het slechtst, terwijl gebouwen met A+++++ het beste presteren. In veel gevallen is het hebben van een energielabel nu al verplicht. Vanaf 2023 dient ieder kantoorgebouw van minimaal 100 m² in ieder geval minimaal energielabel C te hebben. Dit komt neer op een maximaal verbruik van 225 kWh aan fossiele energie per m² per jaar.

2. Verduurzamen hoeft niet duur te zijn

Vaak wordt bij verduurzaming gedacht aan complexe en kostbare projecten. Het is zeker waar dat grotere investeringen in de regel meer winst opleveren, maar ook eenvoudige maatregelen en kleine investeringen kunnen vaak al een groot verschil maken. Denk aan gedragsveranderingen zoals alleen ruimtes verlichten en verwarmen op momenten dat ze daadwerkelijk gebruikt worden. Ook huis-tuin-en-keuken maatregelen, zoals het vervangen van oude lampen door ledverlichting en het vervangen van een oude cv-ketel door een HR-installatie kunnen al veel doen voor de duurzaamheid van het gebouw. Soms zijn zulke maatregelen al voldoende om energielabel C te krijgen, terwijl je ze binnen een paar jaar al hebt terugverdiend!

3. Schakel een adviseur in

Een onafhankelijke expert kan jullie helpen met het in kaart brengen van de kansen en de kosten voor het verduurzamen van een kantoor of ander bedrijfspand. Vraag bijvoorbeeld een energieprestatieadvies (EPA) aan bij een gecertificeerde adviseur. Er wordt dan een rapport opgesteld waarin de huidige energieprestaties van het gebouw zijn omschreven, samen met advies over verbetermaatregelen en wat de verbeteringen precies zullen opleveren, qua kostenbesparing en milieuwinst.

4. Overweeg hernieuwbare energiebronnen

Energiebesparende maatregelen kunnen het fossiele energieverbruik van een gebouw flink verminderen, maar hier zitten natuurlijk wel grenzen aan. Wil jij echt voorop lopen en klaar zijn voor de toekomst? Bijvoorbeeld door je pand geheel klimaatneutraal te maken? Dan is een investering in het opwekken van duurzame energie een must. Het laten plaatsen van zonnepanelen is een goede optie, die bij vrijwel ieder bedrijfspand mogelijk is. Kijk echter niet alleen naar boven, maar ook naar beneden: ook in de bodem vind je hernieuwbare energiebronnen. Het zou best kunnen dat aardwarmte en bodemenergie voor jouw bedrijf de ideale manier zijn om het pand te verwarmen en te koelen.

5. Gebruik subsidies en fiscale regelingen voor het verduurzamen van een bedrijfspand

Ondernemers die investeren in duurzaamheid, kunnen hiervoor subsidie aanvragen en gebruikmaken van diverse interessante fiscale regelingen. Hierdoor heb je de investering dus nog sneller terugverdiend. Met name de volgende subsidies en regelingen zijn heel interessant:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA).  Met deze regeling kun je 45,5% van de investeringskosten op het gebied van verduurzaming aftrekken van de fiscale winst.
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Investeer je in een zonneboiler, een warmtepomp, zonnepanelen, windmolens of aansluiting op een warmtenet? Dan kom je in aanmerking voor deze subsidie.
  • Regeling groenprojecten. Dankzij deze regeling is het mogelijk een bedrijfslening met een lager rentetarief te krijgen voor je project.
  • Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) De overheid wil mkb’ers met deze subsidie ondersteunen om te verduurzamen vanwege het Urgenda-vonnis en het Klimaatakkoord.Meer weten over subsidies en regelingen waar je als ondernemer gebruik van kan maken? Kijk dan ook eens bij de subsidiewijzer.

6. Laat je inspireren

Het is goed om te weten dat je zeker niet de eerste bent met groene ambities. Alleen al in de provincie Groningen gingen honderden ondernemers je voor met de verduurzaming van hun bedrijfsactiviteiten. Benieuwd hoe zij dat deden en welke successen ze behaalden? Laat je dan inspireren door hun verhalen.

7. Vraag een lening aan om het bedrijfspand te verduurzamen

Zoals gezegd verdien je een investering in de verduurzaming van een bedrijfspand in vrijwel alle gevallen vanzelf terug, en zijn er diverse subsidies en fiscale regelingen waar je gebruik van kunt maken. Ook voor de financiering van je investering kun je gebruikmaken van een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden, zoals een lage rente en de mogelijkheid tot boetevrij flexibel aflossen. Op die manier is verduurzamen voor iedere ondernemer haalbaar en betaalbaar.

Ben je gevestigd in Groningen en wil je jouw bedrijfspand verduurzamen? Dan kan je bij Fonds Nieuwe Doen terecht voor een bedrijfslening. Meer weten? Bekijk dan hier de voorwaarden of neem direct contact op.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.