Lever nu even wat luxe in, daar heb je straks profijt van.
Camping Boet’n toen ligt in het pittoreske dorpje Pieterburen. Het is een kleinschalige camping die twee jaar geleden is overgenomen door een nieuwe stichting. De stichting wordt gerund door een aantal vrienden en vrijwilligers die ontzettend hard werken om de gasten het naar hun zin te maken. Fonds Nieuwe Doen financierde de camping voor een deel. Het eerste seizoen van de camping verliep uitstekend. Het tweede seizoen is door de coronacrisis deels verloren. We vragen het bestuur hoe zij omgaan met de coronacrisis en waar ze tegenaan lopen.
Wat gebeurde er toen je hoorde van de lockdown?
“Nou, dat was best even schrikken. We gingen met een lockdown het seizoen in. We waren net alles aan het opstarten na de winterstop. Alles schoonmaken, grasmaaien, water en stroom aansluiten. We hebben toen uit schrik eerst even niets meer gedaan. Pas in april pakten we de voorbereiding weer op en bekeken we wat prioriteit had. Aangezien we alleen gasten konden ontvangen die zelfvoorzienend waren, hebben we besloten om versneld vuilwaterstort aan te leggen. Dan konden we in ieder geval gasten die zelfvoorzienend waren ontvangen.”
Wat waren de maatregelen die je bedrijfsmatig hebt genomen?
“We hebben heel kritisch gekeken naar de uitgaven en onze contracten onder de loep genomen. Zo stapten we over van leveranciers voor gas, water en licht, namen we een andere telefoonprovider en zetten we onze wifi voor twee maanden stop. Ook maakten we met succes bezwaar tegen de WOZ-waarde. Daarnaast hebben we het Fonds Nieuwe Doen gevraagd om onze aflossing op te schorten tot een half jaar. Dat scheelt zo 400 euro in de maand. Tot slot vroegen we de vrijwilligers met hun eigen telefoon zaken te regelen. Alles bij elkaar opgeteld geeft het ons echt lucht om de komende periode door te komen. En dat moet ook wel, want we hebben veel extra kosten door corona. Zo gebruiken we veel handschoenen, desinfectiemiddelen en andere extra schoonmaakmiddelen.”
Hoe zit het met de boekingen?
“De boekingen verlopen heel grillig. Je kunt er eigenlijk geen peil op trekken. Je ziet dat mensen reageren op de persconferenties van de overheid. Eerst namen de boekingen toe, maar toen duidelijk werd dat je ook naar het buitenland op vakantie kan, werden die boekingen ook zo weer geannuleerd. Ook de motorclub die jaarlijks een reünie houdt op de camping heeft het uitje voor dit jaar geschrapt omdat grote groepen niet zijn toegestaan. Het is voor heel veel mensen puzzelen en dat begrijpen we heel goed.”
Hoe kijken jullie naar de komende periode?
“We hebben tegen elkaar gezegd: ‘dit jaar doorkomen en goed op de kosten letten. Volgend jaar gaan we weer knallen’. Je moet vooruit kijken en doorpakken. Ook hebben we in mei best redelijk gedraaid, dus dat geeft ons vertrouwen. We promoten onszelf meer en hebben veel tijd gestoken in gratis vermeldingen op sites zoals die van de ANWB. Daarnaast zijn we actief op social media. We moeten toch onder de aandacht blijven bij onze doelgroep. We stellen verschillende arrangementen samen met de waddenvereniging en een yogadocent. Zo blijven we aantrekkelijk voor onze gasten.”
Wat is de les die jullie hebben geleerd uit de Corona crisis?
“Stel je wensen en eisen bij. Niet alles hoeft nu. Beperk jezelf in luxe zodat je het de gasten nog optimaal naar hun zin kunt maken. Dan dit jaar maar even geen nieuwe laptop of nieuwe beplanting aanleggen. Dit jaar moeten we even uitzitten en volgend jaar zien we wel weer.”