Naar hoofdinhoud

Stichting Visvliet Vitaal

Huiskamerwinkel Heirhuys, Visvliet

Toen in het dorpje Visvliet het kruidenierszaakje haar deuren sloot, verloor de gemeenschap een sociale ontmoetingsplek. De initiatiefnemers bezochten het dorpje Pembridge waar ze per toeval de Tea Room ontdekten. Een ontmoetingsplek voor zowel dorpelingen als ook  toeristen. Zo werd het idee van het Heirhuys in Visvliet geboren. Jan Hut van de stichting Visvliet Vitaal vertelt hoe hun project het levenslicht zag.

Hoe kwam het project tot stand?

Visvliet, een dorpje van 320 inwoners, krijgt zoals veel kleine dorpen  te maken met de uitval van voorzieningen. In ons geval betekende dit, dat na de school ook de kruidenierswinkel haar deuren sloot. En juist deze kruidenierswinkel werd erg gemist. Deze fungeerde, naast het kopen van de vergeten boodschappen ook als algemene ontmoetingsplek.

We hebben veel gereisd naar plattelandsregio’s waar krimp een grote rol speelt in Griekenland, Portugal, Duitsland, Schotland, Ierland en Engeland. In Engeland waren we in het dorpje Pembridge. Hier bezochten we de plaatselijke Tea Room, wat ons inspireerde om van het oude kruidenierszaakje het Heirhuys in Visvliet op te zetten. Een huiskamerwinkel, waar je een kop koffie kunt drinken, maar ook leuke spullen kunt kopen. Het is vooral een ontmoetingsplek voor buurtgenoten, voorbijgangers en toeristen om een praatje te maken.

Hoe ging de aankoop in haar werk?

Het pand stond al 7 jaar te koop toen wij het als stichting aankochten en er een huiskamerwinkel van maakten. We hebben de sleutel gekregen in juli 2018 en sindsdien zijn we 2 dagen per week geopend. De aankoop klinkt nu heel simpel, maar het had wel wat voeten in aarde. De bank wilde ons maar 30% van het bedrag lenen. Alle plannen en de exploitatie moesten hiervoor duidelijk worden weggezet in documenten. Wij hadden pas net de stichting Visvliet Vitaal opgezet, dus dat maakte het er niet makkelijker op. Toen kwam de gemeente in beeld. De gemeente gaf ons €25.000 subsidie uit een speciaal potje. Dat was nog niet genoeg om het pand aan te kopen, maar we hadden een mooi begin! Via de gemeente kwamen we terecht bij Fonds Nieuwe Doen. Waar de bank ons plan te onzeker vond, voorzag Fonds Nieuwe Doen hierin geen problemen. Ze zagen toekomst in ons plan. Dat maakte dat we snel stappen konden zetten. Naast deze twee financiers verstrekten we ook obligaties aan mensen uit het dorp. Hierdoor konden we de laatste stap zetten in de aankoop en zijn de bewoners ook extra betrokken. Het is letterlijk hun ontmoetingsplek.

Woning

Bij de huiskamerwinkel is ook een woning en die verhuren we. In eerste instantie hoopten we op één geïnteresseerde huurder, maar uiteindelijk hadden we 21 potentiële huurders! Ze kwamen overal vandaan, Groningen, Friesland en zelfs Utrecht! De huurders brengen onze vaste lasten op. Die zijn dus gedekt, maar we willen ook graag gaan verbouwen. Dus zijn we nog op zoek naar financiering om dat te realiseren.

Wat voor activiteiten organiseren jullie?

Er is nog geen dag geweest dat er niemand kwam. We zijn vaak op dinsdag en vrijdag geopend. We hebben in het dorp een handjevol ZZP’ers. Als ZZP’er mag je gratis werken in het Heirhuys, maar er wordt wel van je verwacht dat je een praatje maakt en  koffie schenkt voor de bezoekers. Er komen geregeld mensen langs die een plan hebben met de winkel. Dat zoeken we ook, betrokken mensen die iets willen doen of organiseren. Vandeweek wilde iemand de etalage herschikken, anderen willen een filmavond organiseren, voor de buurt koken of wat leuks voor kinderen organiseren. Laatst sprak ik een vrouw met een camping in de buurt. Ze is ook blij met ons initiatief, ze stuurt haar gasten nu ook naar Visvliet. Dan kunnen wij het verhaal van het dorp en de omgeving vertellen. Alles wat georganiseerd wordt, wordt door de bewoners georganiseerd. Die behoefte is er altijd wel geweest, maar er was geen mogelijkheid voor. Nu wel! Denken in oplossingen, dat past ook  bij het Fonds Nieuwe Doen.

Heeft u tips voor aspirant nieuwe doeners?

Probeer zo ver mogelijk van vaste plannen weg te blijven. Hier wordt wel naar gevraagd, maar houdt ook ruimte om je te laten verrassen. Probeer zoveel mensen erbij te betrekken, want dan gebeuren er dingen die je niet voor ogen had! Andere mensen of geldschieters bemoeien zich graag met de plannen die je hebt, maar laat je daar niet door afleiden. Jij en je dorpsgenoten kennen het dorp en haar behoeftes het beste en weten wat wel of niet werkt.”

’’Het nieuwe doen is de sleutel van het voor elkaar krijgen van een financiering!’’

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.