Gezinshuis Ik en Zorg
Eric en Gea de Rover hebben al jaren de droom om hun eigen gezinshuis te starten. Toen in Oldenzijl de oude school van hun kinderen leeg kwam te staan, zagen ze hun kans. Ze kochten, met hulp van een financiering door Fonds Nieuwe Doen, het pand aan en zijn samen met de aannemer de verbouwing gestart. In het voorjaar van 2019 wordt hun nieuwe thuis opgeleverd. Eric en Gea gaan boven de appartementen van de bewoners wonen. Zo zijn ze altijd in de buurt.
Gea: ‘’De school stond al vier jaar leeg toen de Gemeente het Hogeland vroeg of er mensen waren met ideeën voor het pand. En dat hadden we! Wij hebben de langgekoesterde droom om een gezinshuis te creëren. Beide hebben we al meer dan 30 jaar ervaring in de zorg, maar we hebben ook veel dingen gezien die we liever anders zouden zien. Nu kunnen we met onze eigen visie en door kleinschalige zorg met onze jongens en meiden, zoals Eric ze noemt, een pracht project opzetten. Een band opbouwen met de mensen die komen wonen bij Ik en Zorg, dat vinden we belangrijk, want zo winnen we elkaars vertrouwen.
Zorgappartementen
Wij wonen er al. Op dit moment slapen we in het kantoortje, maar daar gaat snel verandering in komen. Onze woonruimte boven is net als de appartementen en ontmoetingsruimte bijna klaar. In het voorjaar van 2019 hopen we dat alles klaar is. Inmiddels is er al één appartement bewoond en de volgende bewoner is in aantocht. Zodra de bovenwoning klaar is gaan we boven onze mensen wonen. Dat klinkt misschien intens, maar dat is een bewuste keuze. Als we straks met 4 á 5 man personeel zijn, hebben we natuurlijk heus wel een keertje vrij.
We hebben ruimte voor 8 bewoners. Dat is kleinschalig en dat vinden we belangrijk. Er worden 8 zorgappartementen en een logeerruimte gerealiseerd. In het midden bouwen we aan een ontmoetingsruimte, het centrale hart van Ik en Zorg, waar we 5 van de 7 dagen samen gaan koken en waar de dagbesteding ook plaats gaat vinden. De appartementen zijn uitgerust met een eigen woonkamer met keuken, slaapzolder, en een eigen toilet/ douche. En doordat de provincie Groningen destijds 9 wooncontigenten heeft afgegeven, kunnen de bewoners huursubsidie aanvragen.
Naast de zorgappartementen hebben we ook een logeerruimte. Deze is voor mensen die niet bij ons wonen. Hij of zij kan een weekendje komen logeren zodat de partner/ouders, andere familie leden even een time out kunnen hebben. Voor hem of haar zelf is het ook een leuke onderbreking, even in een andere omgeving.
Draagvlak in het dorp
Er ging veel tijd overheen om zoiets als dit te regelen. Het kostte ons ongeveer 3 jaar om alles te regelen en voor te bereiden. Toen we ons idee op papier hadden, hebben we een informatieavond gepland voor het dorp, waarop we een presentatie hebben gehouden voor de dorpsbewoners. Aan het eind van de avond stonden de dorpsbewoners er positief tegenover, juist omdat Ik en Zorg graag samenwerking zoekt met het dorp Oldenzijl. Zo mogen we tijdens de verbouwing gebruik maken van het dorpshuis. We kunnen daar koken en gebruik maken van de algemene ruimte voor de dagbesteding. Dit alles gaat in goed overleg met het bestuur van VDO Oldenzijl.
Onze mensen
We noemen onze mensen en dagbesteders geen cliënten, dat vinden we zo’n raar woord. Wij noemen ze onze mensen of jongens en meiden. Sommige dorpsbewoners stonden heel even sceptisch tegenover ons plan. Want ze waren bang dat het ging om een hele zware doelgroep, maar dat is niet zo. We zoeken juist een doelgroep van mensen van jong en oud met verschillende beperkingen. Juist omdat wij vinden dat men op deze manier veel meer van elkaar kan leren. Daarom is onze slogan ook ‘’de lamme helpt de blinde’’. En dat is ook het mooie van ons gezinshuis. We gaan echt de gezinsdynamiek nabootsen. We vinden het ook heel belangrijk dat iedereen elkaar helpt. Ga je bijvoorbeeld een ommetje doen met de hond? Neem dan even iemand mee met de rolstoel die minder ter been is.
”Het nieuwe doen is voor en met elkaar”
Dagbesteding
Onze mensen van de dagbesteding maken het hele proces mee. Ze helpen de timmerman(nen) met klussen of andere dingen doen. Ze zijn altijd in de weer. We willen graag in de toekomst een dorpstuin gaan realiseren met de bewoners van Oldenzijl. We zijn met elkaar in overleg en kijken welke ideeën er zijn. Zo zou een pluktuin met bloemen leuk zijn maar ook fruitbomen, een kruidentuin en noem zo maar op. Ik en Zorg heeft inmiddels al een kas gekocht, waar we graag in de toekomst onze eigen groentes gaan verbouwen. Op donderdagavond is er het eetcafé, de voorbereidingen worden gezamenlijk gedaan met de mensen van de dagbesteding. Iedereen kan voor een klein prijsje komen eten in het eetcafé. Zo hebben we een aantal bewoners vanuit het dorp die elke donderdagavond gezellig komen eten, maar er zijn ook mensen uit omliggende dorpen die komen eten.
Eropuit
Een van onze mensen van de dagbesteding houdt onze website bij samen met een professional. Hij was altijd bakker maar kreeg een paar jaar geleden een tia, dus het vak als bakker kan hij niet meer uitoefenen. Nu heeft hij een andere invulling gevonden en dat is computers. Zo geloven we in de kracht en kennis van de mensen zelf. Een van onze jongens wil graag zijn rijbewijs halen en weer naar school om vervolgens assistent begeleider te worden. Daar geloven wij in en daarom zijn we nu aan het kijken of we samen met de Gemeente Loppersum dat voor elkaar kunnen krijgen. We vinden ook dat onze mensen er gewoon op uit moeten kunnen. Zo neemt Eric geregeld een groepje mee naar Fontana Bad Nieuweschans. Kunnen ze heerlijk even tot rust komen. En zo willen we straks ook met onze mensen weekendjes weg, of op vakantie. Of misschien zijn er wel jongens en meiden die naar een muziekfestival willen. Daarom is het ook zo belangrijk dat het geld terugvloeit in de zorg want daar hoort het! Het kan ons allemaal zomaar overkomen.
Financiering
De Gemeente het Hogeland, accountantskantoor H.Spijk en aannemersbedrijf Sietsema hebben ons erg goed geholpen om alles te realiseren. Daarnaast zijn ook Fonds Nieuwe doen, de ABN-AMRO bank en Ondernemingsimpuls Groningen van groot belang geweest. De samenwerking met Fonds Nieuwe Doen was in een woord super! Wij leerden hen kennen via een artikel in het dagblad van het Noorden. Zodoende hebben we contact op genomen en hebben we heel snel een financiering weten te regelen.
Toekomstplannen
Veel mensen roepen gelijk: ‘’In de toekomst begin je vast nog een gezinshuis!’’. Dat gaan we echt niet doen. Dan laten we onze visie wat betreft kleinschalige zorg los en dat willen we absoluut niet. Wij hopen dat de 8 appartementen in de toekomst vol zitten, en dat we met een prachtteam iets moois neer zetten. We hebben een kas gekocht voor het verbouwen van onze eigen groentes. Ik hoop dat we daar straks daadwerkelijk van kunnen smullen. We hopen nog op mooie grote schuur waar we met onze jongens en meiden in kunnen klussen. En wat het allerbelangrijkste is, dat we het goed hebben met elkaar en we allemaal een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Want het Nieuwe Doen is voor en met elkaar.